Erfgoedcel k.ERF liet in 2014 enkele waardevolle krantencollecties digitaliseren. Vanaf nu zijn deze kranten ook allemaal online doorzoekbaar via www.kempensekranten.be. Het gaat onder andere om het Annonceblad van Mol, het Baelens Weekblad, de Meerhoutenaar en het Nieuwsblad van Geel.
Kranten bevatten een schat aan informatie, maar zijn erg fragiel. Een digitale kopie maken is daarom een slimme en duurzame oplossing. Digitaliseren is een eerste stap, maar de kranten komen pas echt tot hun recht door ze vlot doorzoekbaar te maken. Dat is het doel van www.kempensekranten.be. "Vanaf nu staan de belangrijkste collecties uit de regio Mol en Geel online," zegt Jolien Schroyen, expert digitalisering van erfgoedcel k.ERF. "In de krantenbank kun je de oude kranten niet enkel doorbladeren. Je kunt ook zoeken op trefwoord, per jaartal of per krant. En dan is er nog de mogelijkheid om krantenartikels uit te knippen en te bewaren. Handig voor wie gericht op zoek is naar informatie over de gebeurtenissen in de Kempen, info over je vereniging of familie".
Momenteel staan alle gedigitaliseerde kranten uit de regio Geel-Mol tot 1945 online. Door auteursrechten mogen kranten na die datum niet zo maar online geplaatst worden. "Maar ook deze kranten komen in onze krantenbank," vult Jolien aan. "Je kunt ze vanaf de zomer raadplegen in de bibliotheken, archieven en documentatiecentra van de heemkringen in de k.ERF-regio."
Voor dit grote krantenproject kon de erfgoedcel rekenen op ondersteuning vanuit het expertisecentrum digitaal erfgoed PACKED en op de medewerking van het Gemeentearchief van Mol, het Stadsarchief van Geel, Erfgoed Balen, heemkring Meerhouts Patrimonium, Drukkerij Het Zoeklicht en het Nieuwsblad van Geel. Zij stellen hun krantencollecties ter beschikking en bewijzen hier de ganse regio een dienst mee. In de oude kranten van Mol staat immers heel veel informatie over Dessel, in De Meerhoutenaar lezen we ook wat er in Vorst gebeurde. Dankzij de Kempense krantenbank kun je over de krantentitels en gemeentegrenzen heen zoeken. En dat terwijl de originele exemplaren veilig en onaangetast in de archiefdepots blijven rusten.